Circulair

  • Van lineair naar circulair

    We staan aan de vooravond van een circulaire economie. Logisch, want grondstoffen worden schaarser en daarmee duurder en de winning ervan heeft grote negatieve gevolgen voor de natuur en het arme deel van de wereldbevolking. Ook verspreidt afval zich over de wereld naar plekken waar het niet meer terug te winnen is en grote schade toebrengt aan de biodiversiteit. Dit vraagt om verandering.  Van een lineaire naar een circulaire economie.

  • Langdurige en hoogwaardige inzet van grondstoffen

    Stel je voor: Een economie waarin we hergebruik van producten en grondstoffen maximaliseren, giftige chemicaliën minimaliseren en gebruik maken van hernieuwbare energie. De mens produceert geen tot heel weinig afval meer waardoor de natuur zich kan herstellen.

  • Kansrijke circulaire businesscases

    Circulaire systemen en bedrijfsmodellen bieden economisch enorme kansen. Denk aan besparingen door minder grondstofgebruik en afval, nieuw aanbod, nieuwe markten, innovatie, klantenbinding, een positief imago en last but not least, een goed gevoel. Innovaders helpt organisaties en overheden met het vinden, ontwikkelen en het realiseren van die kansrijke circulaire businesscase en systemen.

Meer informatie? Neem contact op met Arno van Wayenburg per mail of bel +31(0) 20 3868 702

Voor bedrijven die graag willen weten wat circulair ondernemen kan bieden: In een werksessie van 2 uur brengen we gezamenlijk uw waardeketen in beeld en bepalen we gezamenlijk de eerste interessante kansgebieden voor uw bedrijf op basis van 5 verschillende circulaire businessmodellen.

Projecten:

Waddenzuivel, retoursysteem voor verpakking

De fabrikanten van Waddenzuivel leveren sinds 2004 hun biologische kwark en yoghurt in een kunststofverpakking. Hiervoor is een retoursysteem opgezet om het kunststof terug te halen voor recycling tot nieuwe, hoogwaardige producten. Een systeem dat alleen maar slaagt als iedereen in de keten meewerkt, zowel de producenten, de consumenten, de distributeurs, de natuurwinkels en het recyclingbedrijf.

In overleg met de verschillende partijen heeft Innovaders een concept ontwikkeld voor het retoursysteem. Het is een combinatie van marketing richting de consument, inzamelunits voor in de 350 winkels en afvoer van het kunststof naar het recyclingbedrijf. Per teruggebrachte verpakking werd een donatie gegeven aan een goed doel in Benin om een lokaal landbouwproduct te ontwikkelen volgens dezelfde opzet als Waddenzuivel.

Het retoursysteem was in 2005 genomineerd voor De Nederlandse Verpakkingsketen Prijs

Itho, lease-concept bodemwarmtewisselaar

De Energiewoning van Itho is een woonconcept met als middelpunt een klimaatsysteem gebaseerd op een bodem-warmtewisselaar. Dit systeem levert winst voor de bewoner en het milieu. De woning biedt een maximum aan comfort bij zeer laag energieverbruik (EPC < 0,5). Ten opzichte van een gemiddeld nieuwbouwhuis bespaart het op de energiekosten. Echter, voor de projectontwikkelaar kost het systeem meer dan een conventioneel verwarmingssysteem waardoor het nauwelijks wordt toegepast in nieuw-bouwprojecten.

Wim van den Bogerd, voormalig directeur van Itho:
“We waren al een tijd op zoek: Hoe kunnen we de Energiewoning succesvol aanbieden aan de projectontwikkelaars. Innovaders heeft ons via een gestructureerd en creatief proces geleid naar concrete oplossingen.”

Met behulp van de ‘€nergiewijzer’ worden kosten en besparingen in één oogopslag inzichtelijk gemaakt voor ontwikkelaar en bewoner. Wil de projectontwikkelaar zonder extra kosten een comfortable en zeer energiezuinige nieuwbouwwoning aanbieden, dan kan Itho de bodemwarmtewisselaar voorfinancieren en vervolgens aan de bewoner verrekenen door middel van koop-, huur- en/of leaseconstructies. De weg is daarmee vrij voor grootschalige doorbraak van deze duurzame innovatie. In februari 2006 heeft Itho met het nieuwe aanbod de VSK-award ontvangen tijdens de VSK-Beurs.

Dit traject was één van de circulaire innovatie trajecten die Innovaders heeft uitgevoerd in opdracht van RVO.